dijous, 11 de març de 2010

Televisió lúdica amb subtítols

Fa uns dies ens feien arribar des de Mont-real la notícia que TV3 ha posat a la disposició dels usuaris subtítols per alguns dels més de 120.000 vídeos que hi ha penjats al 3alacarta. Sabem que és curiós que sigui des de Mont-real, però anem de bòlit, ja ens perdonareu i els camins d'Internet són inescrutables. En tot cas, benviguda notícia i totes les que ens pugueu fer arribar.
El cas és que investigant hem vist que hi ha subtítols entre les sèries que han tingut força èxit durant la seva emissió a la televisió, com són Polònia, Ventdelplà o 30 mintus. Ara bé potser els programes que més us interessarà si ensenyeu català a fora és el Bocamoll i El gran dictat que ara també disposen de subtitulació i per tant fan que sigui més senzill la comprensió per als estrangers. La icona que heu de prémer és la de l'orella, encara que no sembla gaire intuïtiu, la primera funció és per a la gent que no hi sent bé i que viu a Catalunya. També com a sèrie adient per treballar registre informal i argot juvenil us recomanem Arròs covat una sèrie a partir dels dibuixos de Juanjo Sáez que també ha tingut molt d'èxit aquest hivern, però que encara no té subtítols, esperem que aviat els incorpori.

Finalment, una dada addicional als subtítols i més lúdica: si us registreu a 3alacarta, a més de compartir els vídeos favorits i desar-ne, podreu fer el joc d'El gran dictat en línia, molt útil per practicar l'ortografia, en grup o individualment.