dilluns, 17 d’octubre de 2011

II Curs d'introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger

Aquest cap de setmana passat hem estat impartint i organitzant el segon Curs d'introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger. El curs s'ha fet amb la col·laboració de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Xarxa Vives d'Universitats i ha tingut lloc entre Vinaròs i Morella. És l'únic curs on hi participen dues institucions de banda i banda dels Països Catalans i dels pocs en què es remarca per sobre de tot la unitat de la llengua. Amb tot, el que es pretén és donar unes mínimes directrius a  llicenciats recentso graduats interessats a impartir classes de català fora del domini lingüístic i sol·licitar, arribat el cas, una plaça de professor / lector en una universitat estrangera.

El divendres va estar dedicat a les conferències i presentacions d'Isidor Marí (IEC) sobre interculturalitat, de Salvador Cardús (UAB) sobre societat i llengua i de Josep Vicent Boira (UV) sobre territori i llengua. Tot seguit els professors que el dia següent impartirien els tallers més pràctics, van presentar una taula rodona sobre el tractament de la cultura a les classes de llengua. El matí del dissabte el vam dedicar, personal de l'IRL, a la presentació de materials en línia i en paper, i Rubén Trenzano de la UV, a l'aplicació de l'e-PLE a les classes de català. La tarda la vam dedicar a la didàctica, les experiències i les estratègies de tres professors vinguts dels seus respectius països de destinació: Òscar Bernaus (Universität Leipzig), Dolors Ivorra (Cambridge University), Antònia Ramon (Université Lumière-Lyon 2)

Us deixem aquí la nostra presentació prezi que ens va servir de suport per fer algunes reflexions sobre el rol del professor i sobre tot allò que cal tenir en compte alhora de triar un mètode o didactitzar material no pensat per ensenyar llengua.  El balanç del curs és més que positiu tenint en compte que es tracta del segon any que es fa amb un bon nivell d'assistència i que les valoracions que ens han arribat són entusiastes. Gràcies a totes i tots els que hi heu participat. Esperem repetir l'any que ve!