dimarts, 27 de març del 2012

Pàgines i wikis per a la col·laboració en línia: alguns exemples

A vegades ens cansem de fer formació per adquirir habilitats i destreses amb eines com les wikis, el moodle, els blocs. Però tota aquesta formació d'ús de programari, que sol ser la part en què hi passem més temps, no deixa de ser una eina buida si després no s'emplena de continguts.

De tant en tant, ens agrada fer-vos arribar propostes concretes que hem trobat per vies diferents. Una d'elles ens arriba via un dels blocs que llegim, Educatontic. Es tracta d'un projecte educatiu de Berritzegune Nagusia de Bilbao per apropar l'entorn immediat a alumnes i professors i fer-ho constar a la xarxa de forma col·laborativa. El resultat és aquest web fet amb tecnologia Google Sites que fa propostes didàctiques tant en el camp de l'ensenyament de llengües, com en el de la teconlogia. L'eina és la mateixa, la filosofia col·laborativa del projecte també, només canvia el contingut, els exercicis.

L'altra proposta ens arriba a través del curs que hem fet a Madrid: Ensenyar català a Espanya i Portugal: idees i experiències, amb la col·laboració de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid. A més de fer un taller d'Aula Mestra, la propera plataforma dins Parla.cat per a la gestió de cursos personalitzats amb tecnologia moodle, també va tenir lloc un taller sobre wikis. Inmaculada Mas, professora de llengua espanyola a la Universitat de Santiago de Compostel·la, i té wikis tan interessants com aquesta sobre fonètica i fonologia de l'espanyol. Són especialment interessants les pàgines sobre projectes en què trobem les aportacions de l'alumnat fent ús d'arxius sonors, gràfics i tot el ventall de possibilitats que ofereix el wiki.