dimecres, 15 de juliol del 2009

Els PLE (II): exemples concrets

Si l'última entrada vaig intentar posar-vos en situació, en aquesta us vull fer arribar algunes propostes perquè aneu tafanejant. Continuo amb idees que vaig caçar al vol de la xerrada de la Dolors Reig que va tenir lloc la setmana passada.

Queda clar que els entorns d'aprenentatge que podem trobar a internet són variats i múltiples, però que un dels més extesos en l'aprenentatge formal és la plataforma Moodle, com la que hem implantat recentment per gestionar la xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior. Mentre que, per altra banda, tenim aplicacions versàtils i personalitzades que ens ofereixen un aprenentatge informal, espontani i aquí hi entarien el Google Reader, el Feedly o el Twitter.

Entre aquests dos tipus de vies per les quals aprenem d'una manera o altra, necessitem un entorn que les aglutini per això tenim els PLE. Exemples concrets:

  • EyeOS: una xarxa social de codi obert per a intercanvi i organització de dades
  • ELGG: una xarxa més de caire professional i molt utilitzada per universitats que permet integració de Moodle
Aquests dos entorns són un bon començament per anar-vos fent una idea de tot el que podem fer.
La propera entrada la dedicaré a exemples concrets d'aplicació sobre aquestes plataformes... de moment ja teniu feina per anar fent!

dijous, 9 de juliol del 2009

Els PLE (I): Què són i per a què serveixen?

Ara pensareu que ja comencem un altre cop a fer servir sigles incomprensibles per referir-nos a ves a saber què. Bé, aquest cop és PLE (Personal Learning Enviroments). Dimecres 8, dins el programa Compartim del Departament de Justícia, vam fer una sessió intensiva sobre aquest nou fenomen d'Internet amb la Dolors Reig, una experta d'això i de moltes altres coses.

Si aquí ens hi fixem ens els PLE és perquè poden aportar molts bons resultats a la gestió de la informació d'Internet, cosa que fa augmentar directament el profit que en podem treure. L'idea és senzilla:

  • RSS, per tant, actualització constant
  • Formació informal: no hi ha un professor en el sentit tradicional del terme
  • Personalització: les fonts de les quals obtenim informació són les que triem i amb aplicacions de codi obert que es poden modificar al nostre gust (vegeu: googlemaps)
  • Coneixement sincrònic: cada cop que s'actualitza la informació nosaltres la tenim a l'instant.
Si aquests conceptes estan clars, crec que podem passar a la segona part: els exemples. Si no, mireu aquest vídeo, part d'una futura pel·lícula, sobre la "cultura de remescla", fonamental per entendre els PLE:


dilluns, 6 de juliol del 2009

Firefox i correctors


Potser ja ho sabeu, però ja teniu la nova versió del Firefox en català, la 3.5 que us podeu descarregar des del Rebost del Softcatalà. On a més a més podreu trobar notícies al voltant d'aquest popular navegador, però si voleu està al dia sindiqueu-vos a Firefox.cat, el bloc de Firefox i el català.

Potser alguns de vosaltres us preguntareu perquè fer servir un navegador diferent del que ve de sèrie (si teniu PC l'Explorer). Bé, doncs això és com anar amb unes sabates trencades o amb unes ulleres amb una graduació per sota de la que us pertoca. Quan feu el canvi penseu i com podia anar jo així abans? A part de la comoditat, també és un navegador fet amb programari lliure i, per tant, millorable per les aportacions d'usuaris desinteressats.


L'altra notícia és el nou corrector lliure per a word (també per a openoffice, un altre cop programari lliure). Per què aquest corrector diem que és lliure? Doncs perquè enlloc de ser el que ve per defecte amb el word de l'office és un que "han elaborat el Grup de Lingüística Computacional de la UPF, la col·laboració Barcelona Media i el finançament de la Generalitat de Catalunya" segons Softcatalà. Al cap i a la fi una eina molt més fiable i útil.

divendres, 3 de juliol del 2009

Intercat renova imatge

Les universitats catalanes, amb el suport de la Generalitat, tenen des de fa temps un portal per als alumnes Erasmus que vénen a estudiar aquí: Intercat. La novetat és que han renovat la pàgina web i que, a part de fer més fàcil la navegació, ara també hi podem trobar vídeos d'estudiants Erasmus que han après català. Segur que poden encoratjar a més d'un!

El portal, a més a més, ens permet accedir ràpidament a les guies de conversa de la UB, a l'Speakcat, els principals recursos per aprendre català en xarxa i fora d'ella...