dimarts, 10 de març del 2009

Els sons del català disseccionats

Ja n'havíem parlat, però avui hi tornem, perquè ahir, dia 9 de març, va tenir lloc a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona la presentació oficial del web 'Els sons del català' que ha desenvolupat un equip de la UB, sota la direcció de Joan Solà, Josefina Carrera i Clàudia Pons, amb la col·laboració de la UB i la Casa de les llengües i l'Institut Ramon Llull.

El web disposa d'una taula de sons classificats per mode d'articulació i punt d'articulació, seguint els models tradicionals de l'AFI. Cada so està explicat amb una descripció que les mateixes autores diuen que l'han volgut fer al més clara possible i també amb una explicació de l'origen del símbol.

La part més interessant, però, és quan passem als vídeos amb exemples enregistrats de producció de paraules amb el so en qüestió. Després podem veure els òrgans disseccionats que intervenen en la producció dels sons i fins i tot comparar-ne els moviments amb d'altres sons.

El web és molt complet, amb una llista d'enllaços de projectes semblants. Amb vistes a fer-lo més assequible per al públic de català per a estrangers, les mateixes autores han anunciat que un dels propers canvis que hi introduiran serà la traducció de la interfície a altres llengües.

+informació del 3cat24